;

Karlskrona kommune installerer Hallingplast SESU

I løbet af 2024 besluttede Karlskrona kommune at lægge en ny søledning med Hallingplast SESU, et allerede tynget rør med kappe, hvortil betonvægte ikke er påkrævet. Beslutningen indebar, at kommunen valgte en unik løsning frem for den traditionelle og tidsrøvende kombination af standardtrykrør og betonvægte.

Baggrund

Karlskrona kommune består af 1.650 øer og er kendt for sit unikke skærgårdsmiljø. Karlskrona er derudover en af de få svenske byer, som er bygget på øer. Skærgården og byens arkitektur er en del af Karlskronas verdensarv, der er anerkendt UNESCO. 

Kommunen har et stort antal søledninger i brug, både til vand og afløb. De ældste er sandsynligvis lagt så tidligt som i 1960’erne. Traditionen tro har man i mange år brugt betonvægte og spændebånd til at sænke og forankre søledninger. Karlskrona er ligeledes den eneste kommune i Sverige med sit eget fuldtidsansatte dykkerhold, som i stor udstrækning arbejder med netop søledninger.

Omkring tre til fire gange om året sker det, at en af kommunens søledninger flyder op til overfladen. Dette skyldes ofte, at ledninger ikke er blevet tynget i tilstrækkeligt omfang, og at der dannes gasser, især i afløbsledninger. Da kommunen oplever store udsving i antallet af indbyggere i løbet af året, med et kraftigt forøget antal gæster i løbet af sommeren, skal ledningsnettet dimensioneres ud fra den højeste belastning.

Denne overdimensionering betyder, at det i løbet af lavsæsonen kan tage op til otte døgn, før afløbsvandet når rensningsanlægget, hvilket kombineret med varmt vejr kan føre til dannelse af gas – f.eks. metan – inde i ledningerne. Hvis ledningerne så er tynget for lidt, kan de stige op til overfladen, hvilket medfører risiko for ulykker, da både og windsurfere kan kollidere med ledningerne eller de betonvægte, som anvendes.

I 2024 påbegyndte man projektet med at lægge en ny trykafløbsledning mellem to pumpestationer på Verkö. Efter omhyggelige overvejelser besluttede kommunen at installere SESU, et allerede tynget rør med kappe, hvor det ikke er nødvendigt at bruge betonvægte. Beslutningen indebar, at kommunen valgte en ny og unik løsning frem for den traditionelle og tidsrøvende kombination af standardtrykrør og betonvægte.

Projekt: Riddardalen – Blixten TA
Trykafløbsledning mellem to pumpestationer på Verkö
Samlet ledningslængde ca. 600 meter
Rørlængde: 12 meter
Antal samlinger: 49 stk.
Rørdimension: ø160 mm (medierør ekskl. kappe/tyngde)
Tyngdegrad: 60 %
Blev installeret i efteråret 2024

Arbejdet med den pågældende søledning blev indledt med, at 50 stk. rør blev samlet ved hjælp af stuksvejsning, hvilket blev udført på land i en såkaldt svejsecontainer. Ledningen blev efterfølgende trukket ud i vandet, efterhånden som den blev klar. 

”Det var nyt for os at anvende allerede tyngede rør med en beskyttende kappe, og det krævede tilpasning af de udvendige svejsebakker, da rørets dimension inklusive kappe er noget større på denne del af røret, som ikke er skaleret ved leverance”, siger Per Persson, arbejdsleder i Karlskrona kommune. ”Med allerede tyngede rør gik arbejdet dobbelt så hurtigt, da trinnet med montering af betonvægte kunne elimineres. Dette sparer ikke blot tid, men forbedrer også arbejdsmiljøet, fordi personalet slipper for tunge løft. Den øgede effektivitet betyder, at vi kan lægge flere ledninger på samme tid, hvilket giver betydelige økonomiske fordele.”

Når svejsearbejdet var færdigt, var søledningen klar til at blive bugseret ud til det sted, hvor den skulle nedsænkes. Der var brug for tre mindre både til dette arbejde. En båd, som bugserede ledningen, en båd, som styrede den bageste del af ledning samt en følgebåd, der var klar til indsats, hvis det var nødvendigt.

Landinstallationerne var allerede forberedt, og ved installationen var der gravemaskiner på stedet til at hjælpe med at trække ledningen op på land. Den kraftige kappe på Hallingplast SESU-røret beskyttede ledningens ender under optrækningen, hvilket sikrede en tryg og skånsom arbejdsproces. Kappen giver ligeledes røret en ekstra beskyttelse i hele ledningens levetid. Bugseringen, inklusive optrækning ved landinstallationen samt nedsænkning af ledningen, tog knap tre timer i forbindelse med dette projekt. 

Høj præcision og effektiv føring

Konstruktionen hos Hallingplast SESU muliggør, at søledninger kan føres med stor præcision. Der er kun brug for nogle få mindre både til at finjustere ledningens føring, inden den sænkes ned på havbunden. Dette er en stor fordel i de tilfælde, hvor man er nødt til at tage hensyn til havbundens beskaffenhed eller f.eks. eksisterende søledninger.
Når ledningen er sænket ned på havbunden, graves den ned og tilsluttes de pågældende landinstallationer. Den spules derover ca. 30 cm ned i havbunden for at beskytte ledningen yderligere. ”Normalt spuler vores dykkere ledningen, når dybden er under tre meter. I forbindelse med dette projekt kommer vi dog til at spule hele ledningen ned, da kun et kort stykke ligger på over tre meters dybde”, siger Joakim Pettersson, dykkerleder.

Med Hallingplast SESU får man et glat rør uden tilbehør som betonvægte og spændebånd, hvilket indebærer, at hele ledningen har samme levetid. Da ledningen ligger tæt på bunden og ikke har udstikkende dele, minimeres risikoen ligeledes for, at fangstredskaber eller ankre hænger fast. Dette gør ledningsejerskabet mere sikkert og trygt.

Bilde 1: Når søledningen er på plads, og finjusteringen til korrekt position er foretaget, sænkes ledningen ned på bunden.

Bilde 2: Joakim Pettersson, som er dykkerleder i Karlskrona kommune, leder arbejdet med den nye søledning sammen med Per Persson, som er arbejdsleder.